Genel,  Sağlık

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir ve neden olur?

Genital bölgede oluşan mantar enfeksiyonları genellikle hamilelerde, antibiyotik kullananlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda, şeker hastalarında ve yüzdükten sonra uzun süre ıslak mayo giyenlerde görülmektedir. Bu koşullar, yararlı bakterilerin ölmesine neden olarak, zararlı bakteri veya mantarların büyümesi için uygun bir ortam yaratır. Vajinal mantar enfeksiyonu nedir ve neden olur? detaylar yazıda…

 

 

 

 

Enfeksiyona genellikle akıntı ve kaşıntı da eşlik eder. Vulvit (vulva enfeksiyonu) dış genital bölge olan vulvaya yayılarak eşlik edebilir. Bu durumda cinsel olarak aktif kadınlar cinsel ilişki sırasında ağrıdan şikayet edebilirler.

 

 

 

 

Vajinal mantar enfeksiyonunu önlemek için neler yapılabilir?

 

 

 

 

Naylon iç çamaşırı vajinal bölgede terlemeye neden olabilir ve bakteri ve mantarların büyümesi için gerekli ortamı yaratabilir. Menopozun hormonal değişiklikleri mantarlara neden olabilir.

 

 

 

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi mantar enfeksiyonlarının önünü açar. Vajinal kaşıntı, aylık adet döngüleri ile ortaya çıkabilir. Sık vajinal duş pH dengesini bozarak maya enfeksiyonlarına ve vajinal kaşıntıya neden olabilir.

 

 

 

 

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda vajinal mantar enfeksiyonunun önüne geçebilmek için pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli, hormonal değişiklikler uzman hekim tarafından düzenli kontrol edilmeli.

 

 

 

 

Tedavi yöntemleri kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir.

 

 

 

 

 

Hafif vakalarda vajinaya yerleştirilen fitiller ve vulvaya uygulanan kremler semptomları birkaç gün içinde hafifletebilir. Yoğun kızarıklık, şişme ve kaşıntı; vajinal bölgede çatlaklar ve yaralar oluştuğunda ya da hamilelik sırasında başka bir mantar ve/veya bakteriyel enfeksiyon ve kontrolsüz diyabet varlığında vajinal mantar enfeksiyonu kötü ilerleyebilir. Bazı hastalarda mantar enfeksiyonu yılda dört defadan fazla tekrarlar. Şiddetli veya tekrarlayan enfeksiyonlarda topikal tedaviye ek olarak sistemik (oral) tedavi de mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir