Hamileler yeterli kalsiyum almalı!
Anne adaylarının sağlıklı dişler için hem ağız hijyenine hem de günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Yeterli kalsiyum alınmadığı takdirde önce çene iskeleti zayıflayabiliyor, ardından ise diş eti erozyonları ve kemik kaybı görülebiliyor. İşte, diş sağlığı için hamilelere önemli öneriler…
Hamilelik döneminde kadınların bedeninde ve ruh halinde birçok değişim yaşanıyor. Bu değişimler neticesinde de vücutta bazı hassasiyetler oluşabiliyor. Hamilelerde hormonal değişikliklere bağlı olarak diş etlerinde aşırı hassasiyet oluşabiliyor. Kızarıklık ve şişlik görülebiliyor.
Hamilelerin ağız hijyeni yeterince sağlanmadığında diş eti kanamaları gözlemlenebiliyor, diş taşı şikayetleri bulunan hastalarda ise durum daha da kötüleşebiliyor.
Hamileliğin ilk üç ayında acil uygulamalar dışındaki diş tedavilerini ertelemek gerektiği için, kadınlar hamilelik planlamalarından önce mutlaka diş hekimi kontrollerine gitmeli ve gebelik iyi bir ağız hijyeniyle başlatılmalıdır.
Mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleri fazla olan gebelerde mide asidiyle beraber aynı zamanda ağız asiditesi de artıyor, ağız florasındaki bu değişim mine dentin kaybına ve çürüğe yatkınlığa yol açabiliyor, diş etlerindeki kızarıklık ve ödeme bağlı iltihaplar görülebiliyor.
Hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri bulunmuyor. Hamilelik döneminde annenin günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 mg civarındadır.
Bebeğin iskelet gelişimi için yeterince kalsiyum alamayan annenin, gerekli kalsiyum annenin kendi kemiklerinden karşılandığı için, doğal olarak çene iskeleti de zayıflar. Zayıflamış bir çene iskeletinde diş eti erozyonları ve kemik kaybı da kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla hamilelik döneminde yeterli kalsiyum alınması ağız-diş sağlığı açısından da çok önemlidir.