Genel,  Sağlık

Disgrafi nedir, belirtileri nelerdir?

Disgrafi nedir, belirtileri nelerdir? Disgrafi hastalığının özellikleri nelerdir?

 

 

 

Bir tür öğrenme güçlüğü sorunu olan disgrafi, özellikle ebeveynler tarafından erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Çocuğun el yazısı ile anlaşılabilen disgrafi sinir sistemi ve motor becerileri ile ilgili bir durumdur. Peki, disgrafi belirtileri ve özellikleri nelerdir, nasıl anlaşılır, nelere dikkat edilmelidir? İşte, disgrafi ile ilgili detaylı bilgiler yazımızda…

 

 

 

Kelimeleri ve cümleleri açık ve doğru yazmayı öğrenmek, bir çocuğun ilkokul yıllarının temelidir. Tüm çocuklar, konu yazmayı öğrenmek olduğunda biraz zorluk yaşarlar. Ancak çocuğunuzun el yazısı sürekli olarak bozuk veya net değilse, bunun nedeni “disgrafi” denilen bir öğrenme güçlüğü olabilir.

 

 

 

Disgrafi Nedir?

 

 

Disgrafi, yazmak için gereken ince motor becerileri etkileyen bir sinir sistemi sorunudur. Bir çocuğun el yazısı görevlerini ve ödevlerini yapmasını zorlaştırır.

 

 

 

Disgrafi Nedenleri Nelerdir?

 

 

Bilim dünyası, çocuklarda disgrafinin sebeplerinden tam olarak emin değil. Yetişkinlerde, bazen felç gibi bir beyin hasarı ile ilişkilidir. Çocuklarda bu öğrenme bozukluğu genellikle DEHB ve disleksi gibi diğer öğrenme güçlükleriyle birlikte ortaya çıkar.

 

 

 

Disgrafi Belirtileri Nelerdir?

 

 

Disgrafisi olan çocuklar, genellikle farklı eğik, şekil, büyük ve küçük harfler ve bitişik el yazısı ve baskı stilleri ile belirsiz, düzensiz veya tutarsız el yazısına sahiptirler. Yavaş yazmaya ya da kopyalamaya meyillidirler.

 

 

 

İzlenmesi gereken diğer disgrafi belirtileri şunlardır:

 

 

Ağrılı bir ele yol açabilecek sıkışık, çok sıkı tutuş,

 

 

İşleri kağıt üzerinde veya kenar boşlukları içinde ayırma zorluğu,

 

 

Sık silme, çok hatalı yazı yazma,

 

 

Harf ve kelime boşluklarında tutarsızlık,

 

 

Bitmemiş kelimeler ve cümleler, eksik kelimeler veya harfler dahil olmak üzere kötü yazımlar,

 

 

Yazarken olağandışı bilek, vücut, oturuş veya kağıt pozisyonu, gibi… Bu öğrenme güçlüğü aynı zamanda yazmayı ve düşünmeyi de zorlaştırır.

 

 

Disgrafi nasıl teşhis edilir?

 

 

Öğrenme bozuklukları konusunda uzman bir psikolog disgrafiyi teşhis edebilir. Bu, çocuğunuzun okul psikoloğu olabilir. Uzman, çocuğunuza düşüncelerini kelimelere dökme becerilerini ve ince motor becerilerini ölçen akademik ve yazma testleri verecektir. Örneğin; parmaklarını vurmaları veya bileklerini belli bir yöne çevirmeleri gibi. Çocuğunuzdan ayrıca cümleler yazması veya kelimeleri ve harfleri kopyalaması istenebilir.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir