Genel,  Sağlık

Hamilelik döneminde diş tedavisi

Ağız ve diş sağlığı, hayatın her döneminde tüm vücut sistemlerini çok etkileyen bir rol oynuyor. Ancak kadınlar için öyle bir dönem var ki sağlıklı bir diş ve diş eti, hem kendileri hem de kucaklarına almaya hazırlandıkları bebekleri için hayati önem taşıyor. Hamilelik döneminde diş tedavisi ne zaman yapılmalı? Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılması sağlıklı mı, yazımızda…

 

 

 

Diş eti hastalıklarının genel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği gibi, diş çürüklerine bağlı olarak gelişecek rahatsızlıkların da göz önüne alınması gerekir. Hamilelikte ağız ve diş sağlığını etkileyen en önemli faktör, annenin ağız hijyenidir.

 

 

Diş ve diş etlerine bakımın olduğu durumlarda, hem diş eti hem de diş sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca hamilelik döneminde beslenme şeklinin mümkün olduğunca sağlıklı olması ve çürük oluşumuna neden olacak gıdalardan ve içeceklerden uzak durulması çok önemlidir.

 

 

AĞIZ KURULUĞU ÇÜRÜKLERİ ARTIRABİLİR

 

 

Hamilelik döneminde dişlerin çürüdüğüne, diş kaybı yaşandığına dair yanlış bir inanış vardır. Bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu annenin kemiklerinden ve dişlerinden çektiğine yönelik olan inanış da yanlıştır. Hamilelikte oluşan diş çürükleri;

 

 

Hamilelik döneminde görülebilen ağız kuruluğuna ya da annenin diş eti hastalığına bağlı kanamalardan kaçınmak için dişlerini fırçalamayı aksatmasına bağlı olarak çürüklerde artış olabilir. Aynı zamanda özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde görülebilen kusma ile ağızdaki asit düzeyinin artması da bu sürece katkıda bulunabilir.

 

 

Kadınların hamilelik sürecinde karşılaşabildiği diş eti sorunlarının başında “hamilelik gingivitisi” geliyor. Yükselen hormon seviyeleri, annenin bağışıklık sisteminin baskılanmış olması ve ağız florasındaki değişimlere bağlı olarak diş eti hastalıklarına yatkınlığın arttığı durumlar yaşanabiliyor.

 

 

Bu dönemde görülen ‘hamilelik gingivitisi’nde, diş eti hastalığının başlıca nedeni olan plağa karşı daha şiddetli bir diş eti reaksiyonu görülebilir. Hamilelik gingivitisi; diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kanama ve diş eti büyümesiyle belirti veren bir diş eti hastalığıdır.

 

 

İyi bir ağız hijyeninin sağlanması ile bu sorunun önüne geçilebilir. Gingivitis oluşmuş bir anne adayında diş yüzey temizliklerinin yapılması ve ağız bakım rutinlerinin oturtulması genellikle tedavi için yeterli olacaktır.

 

 

“DİŞ TEDAVİSİ İÇİN HAMİLELİKTE EN İDEAL DÖNEM 3 – 6’INCI AYLAR ARASI OLACAKTIR.”

 

 

 

Hamilelik döneminde diş tedavisi nasıl planlanmalı?

 

 

Bu konuda genel yaklaşım, zorunlu olmayan ertelenebilecek tedavilerin doğum sonrasına bırakılması yönündedir. Hamilelik döneminde diş tedavilerini yapmak için en uygun dönem hamileliğin 3. ve 6. ayları arasındaki dönemdir. Bu dönemde lokal anestezi ile dolgular, kanal tedavileri ve diş çekimleri yapılabilir.

 

 

Gebelik döneminde görülebilecek dişeti hastalıklarının tedavisi için de gerekli olabilen diş yüzey temizlikleri gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir.

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir