Bağırsak enfeksiyonunu tetikleyen besinler nelerdir? Mide, bağırsak enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?
Bazı besinler nedeniyle bağırsaklarda çeşitli bakteriler, parazitler ve virüsler meydana gelir. Bu parazitler bağırsak enfeksiyonuna karşı zemin hazırlarlar. Mikrop oranı yükseldikçe bağırsak fonksiyonlarında yavaşlama ve bozulma gibi etkiler oluşabilir.
Karın ağrısı, tuvalete çıkamama, mide bulantısı, şişkinlik ve şiddetli bağırsak ağrı ve kramplarına sebebiyet verebilirler. Zamanında müdahale edilmediği takdirde rektal kanamaya, kabızlığa ve ishal gibi şiddetli sağlık sorunlarına da zemin hazırlayabilirler. Bağırsak enfeksiyonuna karşı zemin hazırlayan ve tetikleyen besinleri derledik…
Çiğ Köfte
Çiğ et barındıran çiğ köfte, bağırsaklarda bakteri üretilmesine sebebiyet verebilir.
Konserveler, paketli ürünler ve dondurulmuş gıdalar
Tam olarak ağzı kapatılmayan konserve kavanoz ve kutularında hızla bakteri ürer, bağırsaklarda bakteri üretilmesine sebebiyet verebilir.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye gibi deniz ürünleri
Bu tarz deniz ürünleri canlı bakteri barındırabilirler ve bağırsaklarda bakteri üretilmesine sebebiyet verebilir.
Sokakta ve açıkta satışa sunulan yiyecek ve içecekler
Aynı yağın ya da suyun içinde pişirilen, nasıl bir ortamda imal edildiği bilinmeyen ve açık ortamda toz, kirli havaya maruz kalan besinler mikrop ve bakteri barındırabilirler.
Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar ve şarküteri ürünleri
İşlenmiş gıdaların içeriğinde çiğ et, katkı maddeleri, koruyucular ve kimyasallar olduğundan bakteri ve parazit üretebilir.
Süt ve süt ürünleri
Sağlıklı besinler olmalarına rağmen, zamanında tüketilmediğinde ve iyi muhafaza edilmediği takdirde bakteri üretmeye en müsait besinlerden olurlar.
Mide, bağırsak enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?
Yiyeceklerin saklama ve yıkama koşullarına dikkat edin
Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden, son kullanım tarihi geçmiş ürünlerden, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinden uzak durun.
Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin. Çiğ sebze ve meyveleri bol ve temiz suyla yıkayın. Özellikle açık büfe servis yapan yerlerde açıkta uzun süre bekletilen soslu, mayonezli ve kremalı yiyecekler önemli enfeksiyon kaynağı olarak karşımıza çıkabiliyor.
Kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin
Musluk suyu ve denetimsiz içme sularından uzak durun. Zorunlu hallerde suları kaynatarak için. Serinlemek için içeceklerinize eklediğiniz buzlara dikkat edin.
Havuz ve denize dikkatli girin
Yaz sıcağında serinlemek için girilen havuz ve kirli denizler de enfeksiyon nedeni olabiliyor. Özellikle havuzların temizliğinin uygun koşullarda ve sıklıkla yapıldığından emin olun.
Kalabalık ve temizliği yeterince yapılmayan havuzlar gözün yanı sıra mide ve bağırsak enfeksiyonları açısından da risk oluşturuyor. Su yutmamaya dikkat edin.
Ellerinizi sık sık katı veya antibakteriyel sabunla yıkayın
Enfeksiyonlardan korunmak için en önemli hijyen kuralı sık sık elleri yıkamaktır. Ellerden yiyeceklere bulaşan mikroorganizmalar sindirim sisteminde enfeksiyonlara yol açabiliyor.
Tuvaletten, ev ve bahçe işlerinden, evcil hayvanlara dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Gıda maddelerine dokunmadan önce de ellerin yıkanması çok önemlidir. Eller en az 30 saniye bol sabunlu suyla, parmak araları dahil edilerek iyice ovularak yıkanmalıdır.
Ortak tuvaletlerin temizliğine dikkat edin
Mide, bağırsak enfeksiyonlarına zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biri de tuvaletlerdir. Tuvaletlerin temiz olması, özellikle mide, bağırsak enfeksiyonu şikayeti yaşayan kişilerin kullandıkları tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesinde özen gösterilmesi, ortak havlu kullanımından da kaçınılması çok önemlidir.