Kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Kalp yetmezliğinin nedenleri nelerdir? Kalp yetmezliğinin evreleri ve tedavisi nasıl olur?
Kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Kalp yetmezliğinin nedenleri nelerdir? Kalp yetmezliğinin evreleri ve tedavisi nasıl olur? ayrıntılı bilgi yazımızda…
Kalp yetmezliği nedir?
Kalp yetmezliği, kalbinizin çeşitli sebepler nedeniyle zarar görerek vücuda ihtiyacı olan kanı yeterli miktarda gönderememesi olarak tanımlanabilir.
En sık kalp yetmezliği sebebi ise kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır.
Kalp yetmezliğinin belirtileri, ölüm belirtileri olarak adlandırılamaz. Ancak çok fazla ileri seviyede olan ve müdahale edilmeyen kalp yetmezliği, yüksek ihtimalle ölümle sonuçlanabilir.
Kalp yetmezliği, yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür.
Sağlıklı bir kalp, vücudun tüm kısımlarına yeterli miktarda kan ve oksijenin ulaştırılabilmesi için olması gerektiği şekilde çalışarak tüm vücuda gerekli kanı pompalar. Kalp yetmezliği hastalığında ise vücuda yeterli kanın pompalanamaması durumu söz konusudur. Kalp, bu durumu tolere edebilmek için büyümeye ve genişlemeye başlayabilir. Bu durum kalp büyümesi olarak da adlandırılır. Bunun haricinde kalp yetmezliği durumunda kalp, olması gereken ritme oranla daha hızlı kasılarak yeterli kanı pompalamaya da çalışabilir. Bunların sonucunda kan damarlarında daralmalar oluşur ve bu da önemli doku ve organlara yeterli miktarda kanın ulaşmasını engeller. Sonuç olarak kalbin çalışmasındaki bozukluktan kaynaklı olarak doku ve organlarda hasarlar oluşabilir.
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
- Çabuk yorulma, tükenmişlik hissi
- İştah kaybı, az yeme
- Nefes darlığı, nefes alırken zorlanma
- Mide bulantısı
- Ani kilo artışı
- Göğüs ağrısı
- Öksürük
- Pembe, kanlı veya beyaz renkli balgam çıkarma
- Nabızda düzensizlik (aritmi hastalığı)
- Kalp çarpıntısı
- Ayak bilekleri, bacaklar ve karında şişme (ödem oluşması)
- Sürekli uyku hali, halsizlik ve konsantrasyon güçlüğü
- Geceleri sık idrara çıkma ve tutamama
- Boyundaki kan damarlarının çok belirginleşmesi
Kalp yetmezliği nedenleri nelerdir?
Kalp yetmezliği, genel anlamda kalbin çeşitli nedenlere bağlı olarak zarar gördüğü veya zayıfladığı durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kalbin kan pompalama odacıkları olan ventriküllerin sertleşmesi, kalbin iki atışı arasında tam olarak kan ile doldurulamamasına neden olarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra kalp kasının zayıflaması veya hasar görmesi de ventriküllerin genişlemesine, dolayısıyla kanın vücudun tüm bölgelerine yeterli miktarda ulaşmasına yetecek düzeyde kan pompalayamamasına neden olur.
Kalp yetmezliğinin gelişiminde genetik faktörler önemli bir role sahiptir. Ailesinde kalp yetmezliği öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılıkları diğer bireylere oranla oldukça yüksektir.
Kalp yetmezliği çeşitleri nelerdir?
Kalp yetmezliği, kalbin her iki tarafını da etkileyebileceği gibi bazı durumlarda ise kalbin yalnızca bir tarafında oluşur. Çoğu olguda öncelikli olarak kalbin sol tarafı etkilenir. Sol ventrikülün sistolik veya diyastolik yetmezliğinin ardından sağ taraf da bundan etkilenerek çift taraflı kalp yetmezliği gelişebilir.
Kalp yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?
Kalp yetmezliği teşhisi alan hastalarda tedavi süreci için öncelikli amaç mevcut sağlık durumunun korunması ve hastalığın evresinin ilerleyişinin önlenmesi, aynı zamanda hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen komplikasyonların azaltılmasıdır.
Kalp yetmezliğine neden olan veya hastalığın şiddetini arttıran yüksek tansiyon, aritmi, koroner arter hastalığı, diyabet hastalığı gibi durumlara ilişkin gereken ilaç tedavileri, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır.