Ada çayının faydaları nelerdir? Adaçayı nasıl tüketilir? Ada çayı nasıl demlenmeli?
Depresyon, ağız ve diş hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlığı gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen ada çayının uzun süre demlemeye bırakılmaması gerekiyor, zararlı hale gelebiliyor. Faydası bilinse de bazı kronik hastaların ada çayı kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Peki ada çayı kullanırken kimler dikkatli olmalı? Ada çayı nasıl demlenmeli? Ada çayı ne zaman içilmeli, kimler içmemeli, günde kaç bardak içilmeli? Ayrıntılı bilgi yazımızda…
Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ada çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi esansı (uçucu yağı) Adaçayı yağı da sağlık için çok faydalıdır.
Adaçayı bitkisi, çay ve yağı;
-
Depresyonu ve stresi azaltır.
-
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-
Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
-
Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
-
Cilt leke ve hastalıklarında kullanır.
-
Mide ve kolestrol hastaları için rahatlatıcı etkisi vardır.
-
Menopoz sonrası belirtileri hafifletir.
-
Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.
-
Aşırı terlemeyi azaltır.
Adaçayı nasıl demlenmeli? Doğru demleme şekli nasıl olmalı;
Adaçayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri daha iyi korunur ve daha yoğun adaçayı tadı elde edilebilir. Kaynar suda çok uzun süre tutulması hem bitkinin faydalı etkilerini kaybetmesine neden olur, hem de çayın tadı acılaşabilir. Adaçayı‘nın 2 dakikadan uzun süre kaynatılması ile toksik bileşenler açığa çıkarak çayın zararlı hale gelmesine sebep olurlar.
Adaçayı zararlı etkilerin ortaya çıkmaması için bu şekilde demlenmelidir;
Yaklaşık 3-4 gram adaçayı üzerine 250-300 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir, kesinlikle içerisine limon suyu veya limon eklemeyin.
Adaçayını limonsuz için!
Limonsuz içilen adaçayı boğazı yumuşattığı gibi, yüksek ateşi düşürme ve terlemeyi önleme özelliği de vardır. Adaçayının ve diğer bitkisel çayların limonla içilmesi, bu çayların bütün şifa – iyileştirme özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etken maddeler uçucu yağlar ve kokulu yağlardır. Bunların üzerine limon sıktığımızda içerisindeki sitrik asit bütün yağları çözer ve içtiğimiz sadece limonlu su olur. Sadece nane çayı içerken içine limon sıkılabilir. Adaçayı ve bitki çaylarının limonsuz içilmesi gerekir.
Adaçayı ne zaman içilmeli?
Adaçayı gün içerisinde, ara öğünlerde veya kahvaltılarda tüketilebilir. Öğünlerden sonra tüketimi sindirime yardımcı olur. Uyku problemi olan kişilerde akşam yemeğinden sonra tüketimi uykuya geçmeyi kolaylaştırabilir.
Adaçayını kimler tüketmemeli, hangi hastaların kullanması sakıncalıdır;
Ada çayının aşırı tüketiminde bazı yan etkiler görülebilir. Salvia cinsine ait bitkilere alerjisi olan kişilerin adaçayı içmesi, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ada çayının faydalı olabileceği bilinse de, fazla içilmesi midede yanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişse de günlük 3 bardak ada çayı içilmesi güvenli olarak kabul edilir ve günlük 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.
Adaçayını çok düşük tansiyona sahip olanların, bazı ilaçları devamlı kullananların, şeker hastalarının, hamilelerin, bebek ve çocukların, kesinlikle kullanmaması gerekir.
Gün içinde aşırı adaçayı tüketimi karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Bazı adaçayı çeşitleri thujone maddesi içerir. Bu madde vücuda uzun süre alınırsa karaciğeri ve sinir sistemini bozar. Bu nedenle, ölçülü olarak tüketilmesi vurgulanmaktadır.